Roei Redding Boot

Parel aan Zee in actie
Derper Vraauwtje
15 oktober 2015
Parel aan Zee - Jaepie Jaepie
Jaepie Jaepie
23 juli 1999

De cultuur en historie van Egmond aan Zee vinden wij als Parel belangrijk. Bestuurslid Gerjan Zwaan zet zich daar graag voor in!

Roeireddingsboot in de branding

Voor dit beeld heeft de Egmondse reddingsboot No. 5 model gestaan. Deze boot van de Koninklijke Noord- en Zuidhollandse Reddingmaatschappij voer van 1912 tot 1939 vele malen uit. Vooral bekend is de redding van de volledige bemanning van de sleepboot de Drente in het jaar 1935, die tegelijkertijd met het vrachtschip de Kerkplein voor Egmond strandde. De boot staat tentoongesteld in het Museum van Egmond in de Zuiderstraat.

De toenmalige NZHRM – nu KNRM, Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, bestaat sinds 1824. Dit beeld, ter herinnering aan boten die vele schipbreukelingen hebben gered, is geplaatst op 2 december 2004 en onthuld door de wethouders Trap en Zwakman van de gemeente Bergen.Het beeld is gemaakt door de bekende beeldhouwster Louise H. (Louk) van Meurs-Mauser (1929-2013), die vele jaren woonachtig was aan de Noord boulevard van Egmond aan Zee.

Foto 1: het beeld roeireddingsboot in de branding op de vurenboetsduin. Foto 2: Louk van Meurs in haar Egmondse atelier (fotografie: Andrea Rijtema). Foto 3: Philippus Stam, 'Kallefie', van 1904 tot 1922 schipper en opvolger van de legendarische Jacob Glas oftewel 'Jaepie Jaepie', lees verder >>.

LID WORDEN
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met ons cookiesbeleid zie Privacy verklaring (AVG).