Jacob Glas (1832-1910), in Egmond beter bekend als Jaepie Jaepie, is een van de bekendste mannen van het Egmondse Reddingsstation geweest. Vierenveertig jaar was hij bij de reddingsmaatschappij, eerst als roeier en later als bootsman of schipper van de roeireddingsboot. Gedurende die periode wist Jaepie Jaepie met een dozijn roeiers zo'n 170 schipbreukelingen aan de wal te brengen, waarvoor hij meerdere malen onderscheiden werd.
Landelijk werd hij bekend door het kinderboek dat Johan Kievit in 1896 over zijn leven schreef, uitgegeven door de gebroeders Kluitman te Alkmaar. Uit het voorwoord: 'Het portret van den wakkeren zeeman is naar het Leven genomen. Het is mij een eer den eenvoudigen held aan u voor te stellen. lk hoop dat het u een eer zal zijn kennis te maken met den man, die in een reeks van meer dan honderd tochten met den reddingsboot op de woeste baren even zoovele malen zijn Leven in de waagschaal heeft gesteld, om dat van zijn evenmensch te redden'.
Egmond aan Zee is als voormalig vissersdorp nauw verbonden met de zee en haar bevolking weet als geen ander van de gevaren om op zee je brood te moeten verdienen. Vele vissers zijn op zee gebleven. Vandaar ook de inzet en de moed van mannen als Jaepie Jaepie om mensen in nood met gevaar voor eigen leven te willen redden.
Een groepje Egmonders vond het daarom tijd dat er voor de redders een standbeeld moest worden geplaatst. Hier op 'De Werf', de hoofdafgang naar het strand werd op 23 juli 1999 het standbeeld van Jaepie Jaepie onthuld. Onze Jaepie Jaepie werd pro deo gemaakt door kunstschilder en beeldenkunstenaar Ad Janssen (1930-2012) uit Blerick. Hij had door familie Egmond aan Zee leren kennen en was geboeid geraakt door haar maritieme verleden. In het beeld legde hij alle karakteristieken van de bootsman vast: zijn onafscheidelijke scheepspet, het ringbaardje, een kurken reddingsvest, de wijde broek, het touw en zijn pijpje.
Foto 1: het beeld Jaepie Jaepie bij de Werf. Foto 2: Portret van Jacob Glas en boekomslag 8ste druk 1931. Foto 3: Grafsteen op de begraafplaats in Egmond aan Zee en portret van Jacob Glas. Foto 4: Roeireddingsboot, model voor het beeld van Louk van Meurs, lees verder >>