_ HOE HET ALLEMAAL BEGON

Historie

Foto van afscheid oud bestuur en welkom nieuw bestuur van de Parel aan Zee. Met v.l.n.r. op de voorste rij de vertrekkende bestuursleden: Frans Tiebout, Agnes Freyée, Anneke de Both en Henny Weel. En v.l.n.r. op de achterste rij het bestuur vanaf april 2018: Siem Zwaan, Jan Snijder, Marieke Mollema, Henk Hansler en Gerjan Zwaan (fotografie: Frits van Eck).

In april 2018 leggen Henny Weel en Agnes Freyée, de oprichters voor de Vereniging Dorpsbelangen Egmond 'Parel' aan Zee, na vijftien jaar hun bestuursfuncties neer en dragen zij hun taken over aan het nieuw gekozen bestuur. Anneke de Both en Frans Tiebout na tien jaar. Als dank ontvingen zij bloemen en een warm applaus voor hun jarenlange inzet als vrijwilligers voor Egmond aan Zee.


Henny Weel (oud-voorzitter)

Vijftien jaar voorzitter van de Parel (2004 t/m 2018).

Henny is geboren in de Van Speykstraat in Den Helder en woonde in Oostzaan tot zij en haar man in 2000 een appartement kopen aan zee. Het is eerst wennen, maar Egmond aan Zee is haar dorp geworden waarvoor ze zich met hart en ziel en met al haar talenten heeft ingezet. Het begint als ze bij de gemeente om een paar bloembakken vraagt en te horen krijgt dat een dorpsvereniging erg gemist wordt. Henny kent Agnes Freyée-Liefting en die kent wijlen Kees Zwart en nog een paar Egmonders, wijlen Joop Smit, Henk Bosman en Dick van Amstel.

In 2004 is de oprichting van de 'Parel' aan Zee een feit en wordt er een meerjarenplan voor Egmond aan Zee ontwikkeld. De nijntjeboot is het eerste project, nog altijd de trots van de 'Parel' aan Zee en de Pinck. Wat later maakt Agnes een groenplan en met hulp van o.a. wijlen Joop Smit en Rita Koppedraaijer komen er in het dorp overal bloembakken en speelterreintjes.


Recht voor zijn raap

Henny heeft de Egmonders leren kennen als recht voor zijn raap en ze heeft respect voor een andere mening. Op de persoon spelen, dat hoort niet en voor klagers en mopperaars is ze allergisch. Ze heeft het liever over mooie ontwikkelingen in Egmond die haar blij maken: delen van het dorp prachtig opgeknapt, het nieuwe PostaanZee, de nieuwe Ondernemersvereniging, meer aandacht voor de historie, de cultuur en het eigene van Egmond aan Zee. Ook heeft ze diep respect voor de vrijwilligers van de Parel, nee voor álle vrijwilligers en voor degenen die voor zieken zorgen.

De 'Parel' aan Zee is blij met nieuwe leden, lidmaatschap voor slechts vijf euro per jaar. Samen sterk voor het dorp en met het geld worden weer mooie dingen gedaan, zoals de inhoud van de bloembakken en een bijdrage voor de nieuwe buitenverlichting van de vuurtoren.

'Derpers en Dorpers doe een goede daad: steun de 'Parel' aan Zee!'

Derpers en Dorpers

Kees Zwart (1936-2014) heeft zich enorm ingezet voor Derp, voor het Derper Woordenboek en Henny mist hem nog steeds. 'Derper? Dan ben ik dus een Dorper', heeft ze nuchter vastgesteld. In 2016 zijn Gerjan Zwaan en Peter de Graaff de nieuwe Derpers in het bestuur, Agnes is er nog steeds, Anneke de Both is secretaris en Frans Tiebout doet de ledenadministratie en financiën.

Dorpsdeelvertegenwoordigers en andere vrijwilligers zijn de ogen en oren van de 'Parel' aan Zee en zitten in werkgroepen. Opmerkelijk die symbiose van Derpers en Dorpers die zo goed stand houdt. Zou het toch ook het talent zijn van de opgewekte voorzitter die kiest voor harmonie en die met een kwinkslag lucht weet te brengen in lastige situaties?


Geen Haarlemmer olie

De 'Parel' is onder andere betrokken bij ruimtelijke ordening (geen uitbreiding van hoogbouw), groenvoorziening, fietspaden, verkeer, woonklimaat, sport, cultuur, jeugd en welzijn. Ga er maar aan staan! Soms wordt er wat al te gemakkelijk iets op het bordje van de 'Parel' aan Zee geschoven, zo van: ‘daar hebben wij recht op!’ Henny daarover: 'We zijn onafhankelijk, a-politiek én we zijn vrijwilligers. De 'Parel' is een gesmeerde organisatie, maar we zijn geen Haarlemmer olie. Al doen we nóg zo ons best, we kunnen niet álles oppakken en het niet altijd iedereen naar de zin maken. We doen wat we kunnen en zorgen dat we er ook plezier in hebben'. Henny geeft de raad om voor zaken als een losse stoeptegel of kapotte lantaarnpaal zelf even de gemeente te bellen.

LID WORDEN
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met ons cookiesbeleid zie Privacy verklaring (AVG).