Derper Vraauwtje

Het Torensduin
23 mei 2018
Parel aan Zee roeireddingsboot Louk van Meurs
Roei Redding Boot
2 december 2004

De cultuur en historie van Egmond aan Zee vinden wij als Parel belangrijk. Bestuurslid Gerjan Zwaan zet zich daar graag voor in!

Het Derper Vraauwtje

Door de eeuwen heen heeft ons vissersdorp Egmond aan Zee veel vaders en zonen verloren. In de Eerste Wereldoorlog, met een Noordzee vol met mijnen, zijn er maar liefs 95 mannen op zee gebleven. Als eerbetoon aan de vele weduwen die in misere achterbleven heeft de Egmondse kunstenaar Fabio Pravisani in opdracht van de Vereniging Dorpsbelangen Egmond Parel aan Zee het beeldje van het Derper Vraauwtje geboetseerd en in brons laten gieten.

Een eeuw na de voor het dorp zo noodlottige oorlog is het Vraauwtje in oktober 2015 hier op de Vureboetsduin geplaatst, een van oudsher geliefde plek om over de zee uit te kijken. Ze staat op een sokkel, gemetseld van op strand gevonden steentjes, resten van de door de zee verzwolgen kerk en huizen van het oude Egmond.



Zicht op zee

Waar vroeger bij andere kustplaatsen hoge zeeduinen de toegang naar strand en zee belemmerden, heeft het visserdorp Egmond aan Zee altijd een open ligging aan zee gehad. De Voorstraat loopt vanuit het achterland door een lang duindal en eindigt aan het Westeinde bij een lage strandafgang 'de Werf'. een historisch geografisch unieke locatie met direct toegang en zicht op het strand en de Noordzee.

Direct ten noorden van de Werf ligt de hoge Vureboetsduin, waarop ooit twee vuurboeten stonden, maar sinds 1834 de vuurtoren J.C.J. van Speijk. Een belangrijk herkenningspunt langs de gevaarlijke kust van Holland.

Vanaf het voetpad voor de Vureboetsduin heeft men mooiste uitzicht. Oude zeelui en visserweduwen keken hier uit over de zee die geeft en neemt. Voor de thuisvarenden was het café "het Bierhois" op het duin een geliefde plek.

Foto 1: v.l.n.r. Gerjan Zwaan (bestuurslid de Parel), Fabio Pravisani (de maker van het beeldje) en Gerard Stam. Foto 2: Derper Vraauwtje. Foto 3: Dick Gul metselt de sokkel van op het strand gevonden geeltjes, resten van het door de zee verzwolgen oude Egmond. Foto 4: Detail op de dorpsplattegrond 'Egmont op Zee' met beschermingswerken van 1718, prentmaker anoniem, naar ontwerp van landmeter Johannes Rollerus (1726-1766). Meer informatie >>

LID WORDEN
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met ons cookiesbeleid zie Privacy verklaring (AVG).