Het Torensduin

Parel aan Zee in actie
Het Vissers Monument
11 november 2018
Parel aan Zee in actie
Derper Vraauwtje
15 oktober 2015

De cultuur en historie van Egmond aan Zee vinden wij als Parel belangrijk. Bestuurslid Gerjan Zwaan zet zich daar graag voor in!


't 'Torensdoin'

Deze hoge duin ontleent zijn naam aan de Zuidervuurtoren die hier in 1833 werd gebouwd samen met de Van Speijkvuurtoren op de Vureboetsduin. De aanleiding voor de bouw van de twee vuurtorens was de stranding van hat marineschip De Wassenaar in 1827, waarbij 23 marinemensen verdronken.

De zeilroute naar Den Helder en dan verder naar Amsterdam via het nieuw gegraven Noordhollands Kanaal was zeer gevaarlijk door de vele ondiepten, waaronder de Pettemer Gronden. Het begin van de route werd gemarkeerd door een boei, waar de schepen ankerden, in afwachting van een Egmondse loods.

Bij het vinden van deze boei oriënteerde de zeeman zich overdag op de twee vuurtorens, in de nacht op een 'lichtenlijn' gevormd door het licht van de Van Speijkvuurtoren en in haar verlengde het hogere licht van de Zuidervuurtoren.

Beide torens hadden stilstaande 'Fresnellichten': olielampen waarvan het licht gebundeld werd door speciaal geslepen lenzen.

Na de opening van het Noordzeekanaal van IJmuiden naar Amsterdam in het jaar 1876 werd de vaarroute naar Den Helder minder gebruikt en verloor de Zuidertoren haar functie. Zij werd in 1905 buiten dienst gesteld en in 1915 afgebroken.

Foto 1: het torensduin vanuit de lucht gezien. Foto 2 en 3: het informatiebord op het torensduin.LID WORDEN
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met ons cookiesbeleid zie Privacy verklaring (AVG).