Het Vissers Monument

Vuurtoren J.C.J. van Speijk
18 oktober 2019
Het Torensduin
23 mei 2018

De cultuur en historie van Egmond aan Zee vinden wij als Parel belangrijk. Bestuurslid Gerjan Zwaan zet zich daar graag voor in!


Het Vissersmonument

Op een duin aan de Voorstraat in Egmond aan Zee staat het Vissersmonument. Rondom op het gedenkteken staan de 99 vissers vermeld die in eerste wereldoorlog (1914-1918), maar ook na de wapenstilstand in de periode 1919-1920 op zee zijn omgekomen.

Tijdens de duikbootoorlog in 1917, waarbij de doorvaart van Duitse schepen werd bemoeilijkt door het plaatsen van zeemijnen in de Noordzee, werd ook een veilige visvangst onmogelijk gemaakt. Hierdoor kwam de beroepsvisserij in Egmond aan Zee volledig stil te liggen. Echter door armoede gedreven waagden sommige vissers hun leven en voeren toch uit om te vissen, vele schepen zijn door de zeemijnen naar de bodem gejaagd.

Verloren vissers gedenken

Egmond aan Zee wilde graag haar verloren vissers gedenken. De onderwijzers Bos van Van Eenennaam waren onder andere initiatiefnemers om tot een monument te komen. Er werden diverse ontwerpen gemaakt en de uiteindelijke keuze werd het beeld van de Rotterdamse beeldhouwer Leendert Bolle (1879-1942), een vijf meter hoog bakstenen gedenkteken, waarop treurende vissersvrouwen zijn afgebeeld, een trawler en een logger met de tekst: 'het zwaar geteisterde Egmond aan zijnen zonen in vreedzamen arbeid ter zee gebleven ten gevolge van de oorlog 1914'. Alle namen staan op afzonderlijke plaquettes. Het monument werd op 22 juni 1922 onthuld.Monument na 100 jaar verlicht!

In november 2018, 100 jaar na het eindigen van de eerste wereldoorlog ontstak wethouder Jan Houtenbos van de gemeente Bergen samen met schoolkinderen de verlichting van het Vissersmonument.

Foto 1: v.l.n.r. Gerjan Zwaan (bestuur de Parel), Martijn Mulder (bestuur Historisch Egmond), Siem Zwaan (bestuur de Parel), Martijn Visser, (M.G. Visser Elektrotechniek) Gerard Wijker (bestuur Museum Egmond) en Mark de Vassy (M.G. Visser Elektrotechniek). Foto 2: het Vissersmonument vanaf de Voorstraat. Foto 3: detail van het Vissersmonument. Foto 4: het Vissersmonument vanaf het Kerkhoflaantje. Foto 5: het Vissersmonument met de verlichting, aangelegd in samenwerking met Stichting Historisch Egmond, Museum van Egmond, M.G. Visser Elektrotechniek en de Parel.

LID WORDEN
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met ons cookiesbeleid zie Privacy verklaring (AVG).