Egmonds Vissers Monument 100 jaar

Word Dorpsjutter
15 maart 2022

Op 22 juni a.s. is het honderd jaar geleden dat het Egmondse Vissersmonument werd onthuld. Vereniging dorpsbelangen ‘Parel’ aan Zee heeft in het afgelopen jaar dertig van de vijfennegentig namen een gezicht gezicht kunnen gegeven. Alle portretten zijn verzameld door bestuurslid en fotografe Andrea Rijtema, die van soms hele kleine maar ook prachtige grote foto’s uit menig familie-album een portrettenserie heeft gemaakt.

In die tijd bleven er veel vissers op zee. Door mijnen, stormen of andere noodlottige ongevallen. Alle verhalen van deze dertig Egmonders zijn verzameld en weer tot leven gebracht door de overlevering van veelal kleinkinderen en achterkleinkinderen, maar ook verdere familieleden.

De 'Parel' herdenkt 100 jaar Egmonds Vissersmonument

Vrijdag 17 juni a.s. om 19.00 uur zal de ‘Parel’ in samenwerking met het bestuur van de Egmondse Visserijdag en met medewerking van Gejut, stilstaan bij het honderdjarig bestaan van het Egmondse Vissersmonument. Leerlingen van de Driemaster en de Branding zullen met de dertig portretten rondom het monument staan. Burgemeester Lars Voskuil zal aanwezig zijn om samen met ons op gepaste wijze de op zee gebleven vissers te herdenken. Alle namen zullen worden genoemd, tevens de de namen van de Egmonders, waarvan inmiddels bekend is dat zij eigenlijk ook op het Egmondse Vissersmonument hadden moeten staan.

Stille tocht

Aansluitend zullen de leerlingen met de dertig portretten voorgaan en lopen wij gezamelijk door de Voorstraat in een stille tocht naar de Oud-Katholieke Sint Agnes kerk. Daar krijgen de portretten een ereplaats en wordt het avondprogramma vervolgd.

Het zal een bijzondere avond worden, ook omdat het bestuur van de Egmondse Visserijdag na vijfentwintig jaar afscheid neemt. De avond wordt verzorgd door de Egmondse Visserijdag, met onder meer toespraken van de voorzitter van de ‘Parel’, Marieke Sibarani, onze burgemeester Lars Voskuil en de voorzitter van de Egmondse Visserijdag, Gerard Gravemaker. Een en ander zal muzikaal worden omlijst door het kerkkoor, de Skarrebekken en de Zaâlnêelden. Gedichten van enkele leerlingen worden voorgedragen door de leerlingen zelf of door pastoor Joke Kolkman. Een hoorspel onder leiding van Gejut en To en Margreet, die de vissers op hun eigen wijze zullen herinneren, maken het programma compleet.

Herdenkingsboekje

De ’30 portretten’ met de achtergrondverhalen zijn verzameld in een herdenkingsboekje van de ‘Parel’ in samenwerking met het bestuur van de Egmondse Visserijdag. Het is een speciale editie, met naast de portretten onder meer een fotorijke terugblik op 25 jaar Egmondse Visserijdag.

Het boekje zal ’s avonds voor of na de herdenkingdienst op 17 juni a.s. te koop zijn in de Oud-Katholieke Sint Agnes kerk. Van 18 juni t/m 18 september 2022 zal de ‘30 portretten’ expositie te bezichtigen zijn in het botenhuis van de Egmonder Pinck (Maritiem Centrum Egmond), Boulevard Zuid 3 in Egmond aan Zee, waar u ook het boekje kunt kopen. De verkoopprijs van het boekje bedraagt € 7,50 en dan bent u direct een jaar lid van de ‘Parel’! Bent u al lid van de ‘Parel’ dan kunt u het boekje voor € 2,50 kopen.

Wij zien u graag vrijdag 17 juni a.s. om 19.00 uur bij het Egmonds Vissers Monument en/of om 19.30 uur in de Oud-Katholieke Sint Agnes kerk. Tot dan!

Geef het Egmonds Vissers Monument een gezicht!

Ter ere van het 100-jarig bestaan van het Egmondse Vissersmonument heeft Andrea Rijtema, bestuurslid van de Vereniging Dorpsbelangen Egmond ‘Parel’ aan Zee, het afgelopen jaar diverse oproepen gedaan om de namen op het monument een gezicht te geven en indien mogelijk nog meer verhalen te verzamelen van de op zee gebleven Egmondse mannen en jongens. In totaal staan er vijfennegentig namen vermeld op het Vissersmonument (zie foto's onder). In de zoektocht naar foto's is gebleken dat er eigenlijk nog tweeëntwintig namen op het monument vermeld hadden moeten worden. Uiteindelijk heeft de 'Parel' van alle namen er dertig een gezicht kunnen geven.

Expositie '30 PORTRETTEN'

In 2013 heeft de Stichting Historisch Egmond een boek uitgegeven: De Egmondse Reeks ‘Op zee gebleven’, met ‘het verhaal achter de namen op het Vissersmonument te Egmond aan Zee’. Na deze publicatie kwam er nog meer informatie naar voren. Daarom heeft de ‘Parel’ ervoor gekozen om de namen een gezicht gegeven, waar wij in 2022 op 17 juni vanaf 19.00 uur tijdens de herdenking bij het Egmondse Vissersmonument en in de Oud-Katholieke Sint Agnes Kerk aandacht aan zullen besteden. Daarnaast is er gedurende de zomer een expositie in de ramen van het botenhuis van de Egmonder Pinck, Maritiem Centrum Egmond, Boulevard Zuid 3 in Egmond aan Zee. Van 18 juni t/m 18 september, geopend: iedere woensdag en zaterdag van 9.00 - 12.00 uur en in de maanden juli en augustus ook iedere vrijdagavond van 19.00 - 21.00 uur.

Speciaal herdenkingsboekje

Naast de herdenking en expositie is er ook een speciaal herdenkingsboekje met de verhalen achter de '30 Portretten'. Het boekje is te koop op 17 juni in de Oud-Katholieke Sint Agnes kerk; tijdens de openingstijden van de expositie in het botenhuis van de Egmonder Pinck en bij de Vissuper. De verkoopprijs bedraagt € 7,50 en dan bent u tevens een jaar lang lid van de 'Parel'. Wilt u op de hoogte blijven van wat de 'Parel' zoal doet voor ons prachtige Egmond aan Zee? Laat dan uw emailadres achter, zodat wij u op de hoogte kunnen houden.

Voor onze leden

Bent u lid van de 'Parel' dan kunt u het boekje kopen voor € 2,50. Dat kan op 17 juni in de Oud-Katholieke Sint Agnes kerk of op 18 juni tussen 10.00 - 12.00 uur bij de opening van de expositie in het botenhuis van de Egmonder Pinck. Bent u lid en op beide data niet in de gelegenheid, stuur ons dan een email, dan zullen wij zorgen dat het boekje bij u komt!

Alle mensen die een foto of ander materiaal hebben aangeleverd ontvangen het boekje gratis van de ‘Parel’.

fotobijschrift: Klik op de foto's voor een grotere weergave. Fotografie: Andrea Rijtema, dredesign.nl © 2022

Laten we de historie en deze zware tijd voor Egmond aan Zee op een bijzondere manier samen gedenken op 17 juni 2022!

LID WORDEN
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met ons cookiesbeleid zie Privacy verklaring (AVG).