Egmonds Vissers Monument 100 jaar

De ‘Parel’ vraagt om opheldering
25 september 2023
Digitaal parkeren
24 februari 2022

'30 Portretten' van het Egmonds Vissers Monument!

Expositie in het botenhuis van de Egmonder Pinck (Maritiem Centrum Egmond) verlengd voor onbepaalde tijd!

De boekjes '30 Portretten' van het Vissersmonument zijn verkrijgbaar bij het Museum van Egmond (vanaf begin april t/m eind oktober iedere dag geopend van 14.00 - 17.00 uur). De expositie in het botenhuis van de Egmonder Pinck (geopend op woensdag en zaterdag van 9.00 - 12.00 uur) is verlengd voor onbepaalde tijd. Door op onderstaande link te klikken kunt u lid worden van de 'Parel' en krijgt u het boekje cadeau!

Bent u al lid van de 'Parel' en wilt u het boekje graag hebben? Geef dan een familielid of vriend(in) een jaar lidmaatschap van de 'Parel' (al vanaf € 5 per jaar) cadeau en ontvangen allebei het boekje gratis!

Boven: het interview van RTV80 over wat er zoal voorafging aan de herdenking bij het Egmondse Vissersmonument op 17 juni 2022.


Op 22 juni 2022 is het honderd jaar geleden dat het Egmondse Vissersmonument werd onthuld. Vereniging dorpsbelangen ‘Parel’ aan Zee heeft in het afgelopen jaar dertig van de vijfennegentig namen een gezicht gezicht kunnen gegeven. Alle portretten zijn verzameld door bestuurslid en fotografe Andrea Rijtema, die van soms hele kleine maar ook prachtige grote foto’s uit menig familie-album een portrettenserie heeft gemaakt.

In die tijd bleven er veel vissers op zee. Door mijnen, stormen of andere noodlottige ongevallen. Alle verhalen van deze dertig Egmonders zijn verzameld en weer tot leven gebracht door de overlevering van veelal kleinkinderen en achterkleinkinderen, maar ook verdere familieleden.

De 'Parel' herdenkt 100 jaar Egmonds Vissersmonument

Vrijdag 17 juni 2022 heeft de ‘Parel’ in samenwerking met het bestuur van de Egmondse Visserijdag en met medewerking van Gejut, stilgestaan bij het honderdjarig bestaan van het Egmondse Vissersmonument. Leerlingen van de Driemaster en de Branding, maar ook nabestaanden stonden met de dertig portretten rondom het monument. Burgemeester Lars Voskuil was aanwezig om samen met ons op gepaste wijze de op zee gebleven vissers te herdenken. Alle namen werden genoemd, maar ook de namen van de Egmonders, waarvan inmiddels bekend is dat zij eigenlijk ook op het Egmondse Vissersmonument hadden moeten staan.

Stille tocht

Aansluitend gingen de leerlingen en nabestaanden met de dertig portretten voor en zij wij gezamelijk door de Voorstraat in een stille tocht naar de Oud-Katholieke Sint Agnes kerk gelopen. Daar kregen de portretten een ereplaats en werd het avondprogramma vervolgd.

Het was een bijzondere avond, ook omdat het bestuur van de Egmondse Visserijdag na vijfentwintig jaar afscheid nam. De avond is verzorgd door de Egmondse Visserijdag, met onder meer toespraken van de voorzitter van de ‘Parel’, Marieke Sibarani, onze burgemeester Lars Voskuil en de voorzitter van de Egmondse Visserijdag, Gerard Gravemaker. Een en ander werd muzikaal omlijst door het kerkkoor, de Skarrebekken en de Zaâlnêelden. Gedichten van enkele leerlingen zijn voorgedragen door de leerlingen zelf of door pastoor Joke Kolkman. Een hoorspel onder leiding van Gejut en To en Margreet, die de vissers op hun eigen wijze hebben herdacht, maakten het programma compleet.

Herdenkingsboekje

De ’30 portretten’ met de achtergrondverhalen zijn verzameld in een herdenkingsboekje van de ‘Parel’ in samenwerking met het bestuur van de Egmondse Visserijdag. Het is een speciale editie, met naast de portretten onder meer een fotorijke terugblik op 25 jaar Egmondse Visserijdag.

Het boekje zal ’s avonds voor of na de herdenkingdienst op 17 juni a.s. te koop zijn in de Oud-Katholieke Sint Agnes kerk. Van 18 juni t/m 18 september 2022 zal de ‘30 portretten’ expositie te bezichtigen zijn in het botenhuis van de Egmonder Pinck (Maritiem Centrum Egmond), Boulevard Zuid 3 in Egmond aan Zee, waar u ook het boekje kunt kopen. De verkoopprijs van het boekje bedraagt € 7,50 en dan bent u direct een jaar lid van de ‘Parel’! Bent u al lid van de ‘Parel’ dan kunt u het boekje voor € 2,50 kopen.

Bedankt voor uw komst op vrijdag 17 juni 2022 bij het Egmondse Vissersmonument en/of in de Oud-Katholieke Sint Agnes kerk.


Onder: videoverslag van RTV80 van de herdenkingsdienst op 17 juni 2022.

Geef het Egmonds Vissers Monument een gezicht!

Ter ere van het 100-jarig bestaan van het Egmondse Vissersmonument heeft Andrea Rijtema, bestuurslid van de Vereniging Dorpsbelangen Egmond ‘Parel’ aan Zee, het afgelopen jaar diverse oproepen gedaan om de namen op het monument een gezicht te geven en indien mogelijk nog meer verhalen te verzamelen van de op zee gebleven Egmondse mannen en jongens. In totaal staan er vijfennegentig namen vermeld op het Vissersmonument (zie foto's onder). In de zoektocht naar foto's is gebleken dat er eigenlijk nog tweeëntwintig namen op het monument vermeld hadden moeten worden. Uiteindelijk heeft de 'Parel' van alle namen er dertig een gezicht kunnen geven.

Expositie '30 PORTRETTEN'

In 2013 heeft de Stichting Historisch Egmond een boek uitgegeven: De Egmondse Reeks ‘Op zee gebleven’, met ‘het verhaal achter de namen op het Vissersmonument te Egmond aan Zee’. Na deze publicatie kwam er nog meer informatie naar voren. Daarom heeft de ‘Parel’ ervoor gekozen om de namen een gezicht gegeven, waar wij in 2022 op 17 juni vanaf 19.00 uur tijdens de herdenking bij het Egmondse Vissersmonument en in de Oud-Katholieke Sint Agnes Kerk aandacht aan zullen besteden. Daarnaast is er gedurende de zomer een expositie in de ramen van het botenhuis van de Egmonder Pinck, Maritiem Centrum Egmond, Boulevard Zuid 3 in Egmond aan Zee. Van 18 juni t/m 18 september, geopend: iedere woensdag en zaterdag van 9.00 - 12.00 uur en in de maanden juli en augustus ook iedere vrijdagavond van 19.00 - 21.00 uur.

Speciaal herdenkingsboekje

Naast de herdenking en expositie is er ook een speciaal herdenkingsboekje met de verhalen achter de '30 Portretten'. Het boekje is te koop op 17 juni in de Oud-Katholieke Sint Agnes kerk; tijdens de openingstijden van de expositie in het botenhuis van de Egmonder Pinck en bij de Vissuper. De verkoopprijs bedraagt € 7,50 en dan bent u tevens een jaar lang lid van de 'Parel'. Wilt u op de hoogte blijven van wat de 'Parel' zoal doet voor ons prachtige Egmond aan Zee? Laat dan uw emailadres achter, zodat wij u op de hoogte kunnen houden.

Voor onze leden

Bent u lid van de 'Parel' dan kunt u het boekje kopen voor € 2,50. Dat kan op 17 juni in de Oud-Katholieke Sint Agnes kerk of op 18 juni tussen 10.00 - 12.00 uur bij de opening van de expositie in het botenhuis van de Egmonder Pinck. Bent u lid en op beide data niet in de gelegenheid, stuur ons dan een email, dan zullen wij zorgen dat het boekje bij u komt!

Alle mensen die een foto of ander materiaal hebben aangeleverd ontvangen het boekje gratis van de ‘Parel’.

fotobijschrift: Klik op de foto's voor een grotere weergave. Fotografie: Andrea Rijtema, dredesign.nl © 2022

Laten we de historie en deze zware tijd voor Egmond aan Zee op een bijzondere manier samen gedenken op 17 juni 2022!

LID WORDEN
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met ons cookiesbeleid zie Privacy verklaring (AVG).