Doden Herdenking 2021

Denk mee over onze Parel aan Zee
14 oktober 2021
Parel aan Zee in actie
Fleur Egmond op!
29 april 2021

Voor hen die vielen

Ook dit jaar vond de 4 mei dodenherdenking in Egmond aan Zee door Corona in aangepaste vorm plaats, zonder stille tocht en toespraken. De voorzitter van Dorpsbelangenvereniging Egmond de Parel aan Zee, Marieke Sibarani, legde voor hen die vielen een bloemstuk neer bij het herdenkingsmonument aan de Voorstraat.

Oprichting

Het herdenkingsmonument in Egmond aan Zee is 75 jaar geleden vrijwel direct na de oorlog opgericht door de in 1945 waarnemend burgemeester Niele. Niele wilde het monument zo snel mogelijk realiseren, omdat Floris, zijn tweede zoon, na de Slag bij Rustenburg in de nacht van 10 op 11 oktober 1944 bij boerderij Houtlust samen met alle leden van de knokploeg ter plekke door de Duitsers is gefusilleerd. Nog een reden was dat Egmond aan Zee in de oorlog was ontruimd en deels afgebroken voor de aanleg van de Atlantikwall.


Foto 1: De voorzitter van de Parel aan Zee, Marieke Sibarani, legt een bloemstuk neer bij het oorlogsmonument. Foto 2: Wethouder Tromp samen met Anneke Visser van de 4 mei organisatie Egmond. (fotografie: Andrea Rijtema)


Foto 3: Burgemeester Niele samen met zijn vrouw bij zijn benoeming tot burgemeester in 1946. (foto ter beschikking gesteld door Heleen Niele). Foto 4: Overlijdensberichten uit het Contact met de Egmonden editie 996 van 28 juli 1971 (bron: regionaal archief alkmaar).

Onthulling

Op 1 mei 1946 werd het monument door burgemeester Niele onthuld. Van de onthulling stond op 3 mei 1946 een bericht in 'De Vrije Alkmaarder'. Dit bericht kwam onder de aandacht van het ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen. Het ministerie informeerde de burgemeester van de gemeente Egmond aan Zee per brief dat er voor de oprichting van het monument geen goedkeuring was aangevraagd, noch verleend. Op straffe van verwijdering van het monument werd de gemeente Egmond aan Zee verzocht om alsnog goedkeuring aan te vragen. Na een intensieve briefwisseling tussen het ministerie en burgemeester Niele werd het monument op 16 januari 1947 door het ministerie alsnog goedgekeurd.

In Memoriam Burgemeester Martinus Niele

De in Hoogwoud geboren Martinus Niele (1895-1971) was werkzaam in de zadel- annex schoenmakerij van zijn vader. Later begon hij zijn eigen verzekeringsmaatschappij waarvoor hij de boeren af moest, wat hem uiterst geschikt maakte om werk te doen voor de ondergrondse. Niele dankt zijn aanstelling tot burgemeester aan het feit dat hij actief was in het verzet. In 1945 werd Niele eerst waarnemend burgemeester en van 1946 tot aan zijn pensioen in 1960 was hij burgemeester van de gemeente Egmond aan Zee. Op 75-jarige leeftijd is hij in Castricum overleden. In Egmond aan Zee is een straat die zijn naam draagt, maar een deel van de straat wordt door de Derpers veelal 'de Beatrix' genoemd.

Aan hen die vielen

Wij prijzen hen die voor ons streden,
danken hen die voor ons leden
en die de vrijheid, ons hergeven,
betaalden met hun bloed en leven.

Dat God hun offer moog gedenken,
hun in den hemel glorie schenken.

Herdenkingsmonument

Het monument is een gedenkmuur ontworpen door H.M.J. van Warkum (1895) gemaakt van rode bakstenen met een ingemetseld wit marmeren plaquette waar een gedicht en afbeelding zijn uitgehakt. Het geheel staat op een via drie treden te bereiken verhoging omringd door een bloemenperk. De gedenksteen heeft een hoogte van 1,4 meter en een breedte van 3.4 meter.De Driemaster

Het oorlogsmonument is geadopteerd door groep 8 van de Driemaster, Elk jaar zorgt groep 8 ervoor dat het monument er netjes uitziet en normaal gesproken dat er teksten worden voorgedragen, echter was het wederom dit jaar anders in verband met Corona. Wel is er een bloemstuk neergelegd en kregen de aanwezige leerlingen uitleg van meester Edwin de Groot.

Foto 5: het herdenkingsmonument. Foto 6: leerlingen van de Driemaster bij het herdenkingsmonument. en onder een kort fotoverslag van de dodenherdenking op 4 mei 2021. (fotografie: Andrea Rijtema) .


LID WORDEN
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met ons cookiesbeleid zie Privacy verklaring (AVG).